סלובקיה אחרת - כתבה שניה

שבוע שלם אכלנו מאכלים סלובקיים בסיור כתבים 22-29.11.20018 .

אני חייב לציין שהמארחים מרשויות התיירות בסלובקיה האכילו את המשתתפים בכל טוב ובמיוחד דאגו למאכלים מיוחדים בסלובקיה . לגבי כל זה לא חדש כיליד סלובקיה, אבל כישראלי יש למטיילים שלנו התייחסות מפתיעה. היסוד שמופיע ברב המאכלים, זהו תפוח אדמה, קמח, גבינות, כרוב חמוץ וצלי בשר .

ללמדכם, מה זה הלושקי עם ברינזה בלעז Bryznzové halušky ?  בצקניות עשויות מתפו"א מרוסקים, קמח, 1-2 ביצים מכל זה מכינים בצק שלשים היטב. בסיר עמוק מרתיחים מים ולתוך המים הרותחים מכניסים גם במכשיר מיוחד כפיות בצק ויוצרים בצקניות. לאחר כ-15 דקות מסננים את הבצקניות לסיר, כמה כפות שמן מערבבים ומכניסים לתוך זה גבינת כבשים מיוחדת, זו ברינזה והרי לכם מאכל לאומי סלובקיה ואפילו צ'כי. טעים ומשביע.

במשך שבוע סיורנו כמעט לא הייתה ארוחה שבה לא הוגשה לנו מנה קטנה של המאכל הזה. מי שלא מכיר שווה לנסות .

Meštianský pivovar*  בברטיסלבה במרכז העיר. התפריט מרק כרוב חמוץ מפולפל עם קצת בשר, מנה עיקרית ברווז צלויי עם תוספת כרוב אדום חתוך קצת מתוק ותפוח אדמה מבושל . בסוף מנת פלצ'ינקה ממולאת בריבה וכמובן כוס בירה מצוינת עשויה במסעדת הפאב הזאת.

למחרת בעיירה Slovenský Grob במסעדה Jakub שהמיוחד בה ובמסעדות אחרות בעיירה זו הוא בשר אווז וברווז צלוי עם כופתאות מבצק קליל שהישראלים קוראים למאכל הזה "לחם" וכל זה עם תוספות רבות. לסיום שטרודל מתפוחים ו/או דובדבנים וכמובן יין טעים ו...בירה .

המושג Koliba מה הוא? ובכן השם קוליבה הוא מוכר אצל האיכרים שבהם רועי הצאן יוצאים עם הכבשים להרים לרעות ומשתכנים במשך ימים רבים במבנה מעץ שבו מכינים מהחלב גם גבינות ומשקה מיוחד מחלב כבשים .

כיום המושג "קוליבה" ניתן למסעדות רבות שמגישות אוכל סלובקי אוטנטי וטעים.

למשל ארוחת ערב בקוליבה "Josu"  בעיירת הרים זוברץ בה לנו לילה אחד . כמובן ברווז צלוי ומיני מאכלי בצק שונים וטעימים .

ערב אצל ידיד Janko Bendek בעל מתחם מיוחד בצפון סלובקיה בסמוך מנהר דונאייץ שמשמש כגבול בין סלוביקיה ופולין. המיוחד אלה דגי הפורל שחווינו את הכנתם בתנור עם אדי פחם של עץ. בערב בארוחה שוב כל המאכלים  הטעימים כשרביעיית נגנים בתלבושת לאומית מנגנת לנו וכמובן משמיעים את "הבה נגילה" .

ארוחה מיוחדת הוגשה לנו בעיירה כפרית Jablonov nad Turnou דרומית לעיר קושיצה. משפחת כפריים בשם Granary  מכינים ארוחה בסגנון המאה ה-17 כשהמלצרים, הטבחים והאופים בתלבושת מלפני כ-250 שנה . האוכל ? מיוחד. תחילה לפנינו אופים לחם טעים ומגודל. יין מיקבי הסביבה, בשרים צלויים וגבינות ביתיות .

היין מענבים שמגדלים בכרמים נרחבים באזור שמוכר Tokaj. כן מכירים יין הונגרי באותו השם ומסתבר שברובה של סלובקיה שטחי הכרמים הרבה יותר נרחבים וזכינו במקום לטעום בערב 7 סוגים שונים של יין שמוגש במנהרה עמוקה שבה מאוחסן היין. עם היין מוגשות סוגי גבינות מצוינות וזה רק להתחלה. בארוחת ערב כבר שותים יין מצוין ואוכלים שוב מאכלים סלובקים טעימים. עמנו היו במקום קבוצה של 20 כתבי עיתונות מגרמניה שהדגימו מה אהבת שתיית יין. מאוחר בערב נשארים לישון בפנסיון במקום .

למחרת יוצאים לדרך צפונה. בדרך מבקרים במפעל ענק וחדיש ליצור ויסקי סלובקי . תזכרו את השם Nestville Park  . התקבלנו במקום בחגיגיות וכמובן בטעימות סוגי ויסקי שונים... לחמים עם גבינות, ממליץ לבקר במקום . המפעל בכפר Hniezdni  . כמובן הבירה היא מרכיב בסיסי אצל הסלובקים. דעו שאחוז שתיית הבירה בסלובקיה הוא הגדול ביול ביותר בעולם .

כמובן המחיר, רבותי. הבירה זולה ממים !

שבוע של הרבה אוכל טעים, אוכל סלובקי.  שווה לטעום !

 

 

דוד סיבור

Israel - Slovak Chamber of Commerce and Industry
22 Pinsker st, Holon, Israel 5841207
Mobile: +972-54-4260430
Mobile: +972-52-3663142
Mail: josef@israslov.org.il
Mail: zvika1952@gmail.com

© 2013 by Israel - Slovak Chamber of Commerce and Industry